UIT DE PASTORIE – januari/februari 2018

Ik vraag me wel eens af …

                                            wanneer doe ik genoeg?

Deze vraag gaat wel eens rond. Vroeger was bijbellezen gekoppeld aan bepaalde momenten met het gezin. Ik hoor wel eens dat mensen het op zichzelf lastiger vinden om die bijbel te lezen. Hoe begin je eigenlijk? En waar? Daarom stelde ik deze vraag aan Martin Op ’t Land, oprichter van Bijbel-in-één-jaar. Hij vertelt over zijn ervaringen:

Een uurtje bijbellezen* via Skype …

Straks is het weer zover: om 06:00 uur contact met Jigoro in Japan via Skype. Want ja, het is daar dan alweer 2 uur ‘s middags, en net voor mijn werk kan ik hier dan tijd voor maken. We beginnen met 20 minuutjes bijpraten – vanuit ons vak wisselen we inspirerende ideeën uit over innovatie, organisatie-ontwerp en ondernemerschap, en daarnaast over wat ons persoonlijk bezighoudt – en daarna roep ik: zullen we beginnen met bidden?

Mooi om dan te horen hoe hij – sinds hij in mei 2013 besloot Jezus te willen gaan volgen, vanuit een boeddhistische achtergrond, mèt een verlichtingservaring – God zijn hemelse Vader noemt en van de Altijd Nabije wil leren, in de naam van Jezus. We knippen de hoofdstukken in tweeën, ik lees hardop telkens de eerste helft en hij de tweede, in het Engels. Deze keer lezen we het hele boek Ruth in één keer door.

Dan zet ik de timer – 5 minuten om zelf na te denken en te bidden over de vragen “Heer, wie bent U?” en “Heer, wat wilt U dat ik doe?”, waarbij we ieder ook nog stukjes kunnen nalezen in onze moedertaal. Ik ben ontroerd hoe Naomi haar belijdenis “uw God zal mijn God zijn” aan haar schoonmoeder Naomi waarmaakt door haar zo te dienen en te volgen. Voor Jigoro is nieuw hoe hier weer een puzzelstuk gelegd wordt in de afstamming van David, en later ook Jezus – hoe vreemdelingen in dit plan van God een plek krijgen. Lastiger vind ik dit toe te passen in mijn eigen leven: wie spreek ik vandaag, hoe kan ik die persoon extra dienen? Ik kom er niet uit, en als Jigoro het slotgebed begint, sluit ik dat af met de vraag of de Heer mij vandaag in dat gesprek kansen wil laten zien om de ander te dienen. We prikken snel weer een afspraak voor volgende week, en ik merk dat ik me iets zal moeten haasten voor de trein?; het gesprek was te boeiend!

Twee startvragen

Die startvragen bij het bijbellezen – “Heer, wie bent U?” en “Heer, wat wilt U dat ik doe?” –  heb ik ooit geleerd van Paulus, toen hij bij Damascus door Jezus gegrepen werd – als door de bliksem getroffen (Hand 22:8,10). Het helpt mijzelf, want het is iets concreets waar ik altijd mee aan de slag kan, zowel om erover na te denken als ook om het aan God voor te leggen – dat ik niet in mijn eigen hoofd blijf zitten, maar het als een gebedsvraag gebruik. Daarnaast is het klein – want er is zoveel te doen dat ik geneigd ben daardoor overweldigd te worden, en dan doe ik maar niets.

Ook voor mijn Skype-leesuurtjes met Jigoro ervaar ik het als een sleutel. Ik denk gauw aan grote vragen, zoals “hoe krijgen we overzicht over de hele bijbel?” en “hoe kunnen we – vanuit zo’n verschillende situatie en cultuur – elkaar en God meer ontmoeten?”, en die vragen vind ik heel moeilijk te beantwoorden. Terwijl dat ene stukje lezen, die ene dag, geconcentreerd op het me verbinden met de Eeuwige vandaag – dat is doenlijk. Ook beschermt het mij om medeleerling te zijn en te blijven met Jigoro – ik doceer niet, maar we bezoeken samen de Bron en praten daarover.

Wat helpt jou?

Een paar ideeën, hoe jij verder zou kunnen komen met bijbellezen. Ik zet ze even kort op een rijtje:

  • om verder te groeien in dat dagelijks contact met God zou je bovengenoemde aanpak met de 2 vragen (onderdeel van een “lectio divina”) eens kunnen proberen;
  • om meer overzicht over de bijbel te krijgen zou je een leesrooster kunnen kiezen; bijvoorbeeld die van de PKN, uit de zondagsbrief; of die van bijbelineenjaar.nl waarmee je in 3 kwartalen (30 bladzijden per week) de bijbel helemaal doorleest;
  • voor studentengroepen houd ik vaak een presentatie “Bijbel in een uur”, waarmee ik op hoofdlijnen de hele bijbel doorloop; daar mag je me altijd voor uitnodigen;
  • om vol te houden kan het helpen om met anderen iets af te spreken, een maatje met wie je samen leest of afspreekt uit te wisselen, of een groep met wie je bij elkaar komt.

Waar zou jij met bijbellezen in verder willen komen? En wat werkt daarin wel en niet? Laat het weten aan je predikant, of stuur mij een mailtje op Martin.OptLand@gmail.com.

Martin Op ‘t Land is consultant bij Capgemini, professor Enterprise Engineering aan Universiteit Antwerpen, en lid van de Protestantse Gemeente Houten (PKN). Hij geniet van bijbellezen, en initieerde “Bijbel in een jaar” (zie www.bijbelineenjaar.nl.), wat o.a. de aanzet gaf tot de start van Navigator Studentenvereniging Eindhoven (zie www.eindhovennavigators.nl/geschiedenis).

*   In dit ware verhaal is de naam van de gesprekspartner wegens privacy gefingeerd.

Hebben jullie een vraag of heeft uw kind of kleinkind een vraag? Stuur die gerust door naar predikant@pknechtenerbrugoosterzee.nl. We gaan met die vragen aan de slag!