Tsjerkepaed Spesjaal Kulturele Haadsted

Laurenskerk in Echten elke zaterdag open van 13.30 – 17 uur

Zaterdag 7 juli: Opening van het Tsjerkepaad in samenwerking met “de Kunstroute”, die een fietstocht-app start langs de zuidkant van het Tjeukemeer. Zowel op zaterdag als op zondag is de kerk in Echten open van 11 tot 17 uur met verschillende culturele evenementen:

 • Toneelvereniging “Freonental” uit Oosterzee speelt het toneelstuk “Rjocht”,
  een rechtszaak tegen Tsjûke en Margje, bekend als de naamgeefsters van het Tjûkemar, waar langs het fietspad hun beeld staat. Dit is een heel ander verhaal dan de legende, bedacht en geschreven door Popke Popma.
 • Expositie van Mieke Hoekstra uit Gorredijk.
  Mieke is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Ze fotografeert, maakt viltobjecten en experimenteert met eco-print. De natuur in al haar facetten is een bron van energie, inspiratie en verwondering.
  “Vilten is voor mij schilderen en vormgeven met wol. Van zachte losse wolvezels naar een creatie die zich onder invloed van wrijving en water en zeep vormt onder je handen. Een ontdekkingstocht waarin ik met aandacht en geïnspireerd door de natuur steeds meer mijn eigen pad bewandel en nieuwe experimenten aan ga.”
  De meest recente viltwerken van Mieke krijgen steeds meer de vorm van ruimtelijke objecten. Enerzijds kenmerken ze zich door hun sprekende kleuren, geïnspireerd op de natuur, waarbij water en landschap duidelijke inspiratiebronnen zijn. Anderzijds maakt ze ingetogen werk, o.a. met de eco-printtechniek. Hierbij gebruikt ze de kleurstoffen én de vormen van bladeren en bloemen. In het kerkje in Echten zullen in het bovengedeelte diverse kleinere viltobjecten maar ook ruimtelijke objecten te zien zijn.
  Website: La Freelance a Lot – lafreelancealot.frlOok zondag 8 juli en zaterdagmiddag 14 juli is deze expositie open.

Zondag 8 juli: Koor Melomania zingt om 13, 14.30 en 16 uur. (kerk open van 11-17 uur)
Melomania is een 5 stemmig a-capellakoor opgericht in 2002 en bestaande uit 14 leden uit Lippenhuizen e.o. Het repertoire is internationaal en afwisselend. Plezier, sfeer en harmonie kenmerken de optredens van Melomania. Sinds september 2017 staat het koor onder de enthousiaste leiding van dirigent Frank van Dijk. Onder zijn leiding zijn nieuwe, uitdagende arrangementen aan het repertoire toegevoegd.
www.koor-melomania.nl

Zaterdag 21 juli: Verhalenverteller. Popke Popma, ‘ut Eastersee
Ferhaleferteller, skriuwer en amateur-histoaricus fan de streek om ‘e Tsjukemar fertelt: “Heart de duvel yn ’e tsjerke?” en oare ferhale.
Muziek: trekzak wordt gespeeld door Geja, Froukje en Yvonne.

Zaterdag 28 juli: Verhalenverteller. Popke Popma, út Eastersee
Ferhaleferteller, skriuwer en amateur-histoaricus fan de streek om ‘e Tsjukemar fertelt: “Heart de duvel yn ’e tsjerke?” en oare ferhale.

Zaterdag 4 augustus: Verhalenverteller. Stef Diever út Echtenerbrege
Fertelt ferhale ut ‘e historie fan Echten: “It paed werom …”
mei muzyk: Roeli Wind spielet oargel. 

Zaterdag 11 augustus Expositie: schilderijen van Annie de Haan
Van “het Lemster Palet”, een amateur Teken- en Schilderclub in Lemmer. Zij zet de schildersezel bij de kerk en gaat schilderen. In de kerk is een expositie van haar schilderijen te zien. Haar man Geert speelt muziek op de trekzak.
www.lemsterpalet.nl

Zaterdag 18 augustus Expositie: schilderijen van Annie de Haan

Zaterdag 25 augustus Expositie: schilderijen van Willemien Dijkstra.
Ze schildert met acrylverf landschappen, bloemen en hedendaagse taferelen.
Muziek: trekzak wordt gespeeld door Geja, Froukje en Yvonne.

Zaterdag 1 september Muziekgroep: “Trije G” uit Delfstrahuizen
Heit, dochter en pakesizzer, drie generaties Stuiver spelen folk en rockmuziek.

Zaterdag 8 september Muziekgroep: Sanne en Nynke Mulder
Van de Tsjerkeband van St. Johannesga zingen en begeleiden zichzelf op piano, gitaar, ukelele en cajon.
https://tsjerkeband.wixsite.com/tsjerkeband