Uit de pastorie

HOLIDAYS – Holy Days?

Ooit leerde ik op school dat vakantie van het werkwoord vacare komt: het betekent leegmaken. Daarvoor is vakantie bedoeld, even opruiming houden in het hoofd. Even niks doen. Maar het weekend van hemelvaart, dan gaan we met het gezin niet weg om ons leeg te maken, maar juist om vol te raken. Wij bezoeken elk jaar de conventie van de Charismatische Werkgemeenschap Nederland, een vijfdaagse bijeenkomst met christenen uit (traditionele) kerken waar de nadruk wordt gelegd op het werk van de Heilige Geest.

De kerk komt natuurlijk voort uit het werk van de Heilige Geest, maar daar hoor je niet vaak over. Iemand zei mij eens dat ze dat jammer vond: Pinksteren is immers de verjaardag van de kerk! En dat is natuurlijk waar. God geeft ons Zijn Geest met Pinksteren. Dat betekent volgens mij dat hij een deel van Zichzelf aan ons geeft, wat met ons mee reist, met ons het leven door gaat. Als wij God binnen hebben genodigd in ons leven, dan is hij met ons. Alle dagen.

Maar het lijkt soms wel of de spontaniteit en de kracht van de Heilige Geest alleen eruit komt bij de Pinksterkerken. Daarom is het goed om te horen waar de Heilige Geest ons toe aanzet in de ‘gewone’ kerken.
Deze conferentie horen we het verhaal van achter de schermen van het kerkasiel. De voorzitter van de AK Den Haag vertelde hoe het verzoek tot kerkasiel hem bereikte in de herfstvakantie. Hij dacht: Dit moet ik overleggen met de kerkenraadsleden! Dit kan ik zomaar niet beslissen. Tegelijk dacht hij ook: Dit verzoek komt zo onverwacht en zo ongelegen (de helft van mijn kerkenraad zit deze vakantieweek in spa’s of past op kleinkinderen), dit moet wel Jezus Christus zelf zijn die aanklopt. Zo aards kan een duwtje of een zet van de Heilige Geest zijn.

We volgen elk onze eigen workshops (Keuze is ruim: mogelijkheden variëren van Meditatief wandelen, bibliodrama, workshop over gebed tot Godly play).
Wij komen zondag, na veel gezelligheid bij de friettent, het slapen in tentjes en interessante lezingen weer thuis: fysiek moe, maar het geestelijk batterijtje is weer vol. Fijne vakantie!