Uit de pastorie

Een paar jaar geleden zat ik met mijn neef aan tafel. Hij studeerde toen filosofie. Ik was toen enthousiast aan het vertellen waar ik die zondag over zou gaan preken. Hij zei toen: Eigenlijk is het niet eerlijk. In al die kerken wordt op zondagochtend de bijbel gelezen. Waarom lees je niet gewoon een filosoof voor zondagochtend zoals Kant of Hegel ofzo? Want die zijn ook de moeite waard en hebben ons denken ook gevormd.

Ik dacht er even over na. En toen zei ik: Ja, maar mensen komen niet naar de kerk voor een dode filosoof, hoe goede denker het ook was. Ze komen luisteren naar de bijbel omdat er een levende God door spreekt.

Ik was dit gesprekje al weer lang vergeten, maar later vertelde zijn vriendin dat hij nog lang over die opmerking heeft nagedacht. Het verschil zit hem niet in het slimme gedachtegoed, het verschil zit hem in de Levende God.

In de hele bijbel kom je die naam van God ook tegen: Hij is de LEVENDE God. Geen god van steen of hout. Geen dood geld wat wij aanbidden. Geen afwezige God. Dat is een contrast: de andere volken hadden goden die ze aan konden raken. Maar het waren geen levende goden.

David, de kleine herder geloofde ook in de Levende God. Hij vertrouwde op hem in bergen en dalen. Hij geloofde dat deze God bij hem was als er beren op de weg waren, of als juist alles van een leien dakje ging. Hij kon het dus ook niet verdragen dat de Levende God werd bespot door de reusachtige soldaat van de Filistijnen, Goliath. Hij staat op voor de levende God, die hem gered had uit de klauwen van leeuwen en beren. Dat durfde de koning met al zijn wapens niet. En het harnas van de koning was te groot, dus David ging zonder harnas, maar met vertrouwen de strijd aan met de man die zijn Levende God zo bespotte. En hij won met alleen een slinger. Dat vertrouwen zat als een harnas om hem heen. Hij was niet bang voor de dood, want de Levende was met hem.

Dat vertrouwen in de Levende leeft voort, in de kerk en daarbuiten. Wij hoeven geen levensangst te hebben, geen stervensnood, want de Levende God is met ons en spreekt nog altijd. Als wij de Levende willen ontmoeten, hoeven wij maar naar de kerk te gaan op zondag. Of de bijbel te openen. Of te bidden.

Zoals ik tegen mijn neef zei: Het verschil zit hem in de Levende God.

Sifra Baayen