Speciale Tsjukemar dienst in een ander jasje

Joure De gezamenlijke openluchtdienst van negen protestantse gemeenten rond de Tsjûkemar stond oorspronkelijk voor aanstaande zondag op het programma, maar verdween in alle coronahektiek naar de achtergrond. Op het laatste moment is besloten de viering toch via internet door te laten gaan.

„Alle gemeenten waren al bezig met hun eigen dienst voor zondag”, vertelt ds. Peter Ros, van de Protestantse Gemeente Joure. „Want we zagen het simpelweg niet zitten: er mogen maar dertig mensen samenkomen en er kan niet gezongen worden, dat is geen echte gezamenlijke openluchtdienst.”

Maar een gemeentelid vond het toch jammer dat het niet door zou gaan. „Hij is wat gaan rondbellen en uiteindelijk hebben drie predikanten een overdenking opgenomen bij de Tsjûkemar. Die video’s verwerken we in de dienst van zondag in de Oerdracht in Joure.” Die viering wordt door acht van de negen samenwerkende gemeenten uitgezonden. „Lemmer was al zo ver met de voorbereiding van een eigen dienst dat ze daar liever mee verder wilden. Dat staat ze vrij.”

Twee jaar geleden hielden de negen gemeenten voor eerst een openluchtdienst aan de Tsjûkemar. Het is de bedoeling dat de gezamenlijke viering eens in de twee jaar wordt gehouden. De gemeenten proberen op verschillende gebieden meer samen te werken en elkaar te steunen.

De dienst zal live te volgen zijn via onze website onder livestream.