Restaurant Oekraïne

Donderdagavond 12 mei werd het rond zes uur druk in het dorp. Een grote groep mensen liep om die tijd naar restaurant De Tjongervallei. Door het mooie weer was de binnenkomst al feestelijk en werd het direct al een gezellige drukte. In de keuken was er vanaf woensdagmorgen vroeg twee lange dagen gewerkt om de maaltijd voor te bereiden. Anneke Hooijer, die dinsdag de omvangrijke inkopen had gedaan, had de leiding van de dames die de maaltijd kookten. Hoewel de wederzijdse verstaanbaarheid een rol speelde, heeft dat geen invloed gehad om het smakelijke eindresultaat.
De Oekrainse dames hadden goed voor ogen wat ze wilden bereiden.

Om 18.30 uur werd het buffet geopend met een inleidend woordje van ds. Evert van der Veen. Hanni de Heer zorgde voor vertaling in het Russisch. Daarna konden de 115 aanwezigen naar het buffet gaan.

Er waren zo’n 25 Oekrainse mensen aanwezig en ook burgemeester Veenstra van gemeente De Fryske Marren was van de partij. De maaltijd was echt in Oekrainse sfeer bereid, waaronder de bekende borsjt soep, kleine gehaktballetjes met specifieke ingredienten en bij het toetje aardbeien in
bladerdeeg gebakken. Bijzonder waren ook de fraai gevormde zelfgebakken broden.

We mogen er best trots op zijn dat dit in onze dorpen allemaal mogelijk is en de liefdevolle inzet van zoveel mensen stemt tot grote dankbaarheid.

Halverwege de maaltijd vertelde Harry Slump iets over de activiteiten van de Stuurgroep Oekraine en aan het eind bedankte Jan de Jonge alle mensen die zich hadden ingespannen om deze maaltijd mogelijk te maken: Frans en Aleid van De Tjongervallei, Anneke Hooijer met de Oekrainse vrouwen, sponsoren en mensen die alles hebben klaargezet. We mogen er best trots op zijn dat dit in onze dorpen allemaal mogelijk is en de liefdevolle inzet van zoveel mensen stemt tot grote dankbaarheid. Het was dan een ook prachtige, sfeervolle avond waar iedereen van heeft  genoten.

Die sfeer van deze bijzondere avond nemen alle aanwezigen mee in hun hart!

Veel aanwezigen hebben hun waardering ook naar leden van de Stuurgroep Oekraine uitgesproken. Dat merkten we ook na afloop toen mensen  voor hun maaltijd betaalden. Het was een gift omdat we erop vertrouwden dat mensen hun hart zouden laten spreken.\

Dat is dan ook gebeurd want op dit moment – vrijdagmorgen 13 mei – is de voorlopige netto opbrengst na aftrek van onkosten zo’n € 2500. Daar zijn de giften die mensen op het rekeningnummer van de diakonie zouden overmaken, nog niet bijgeteld, dus we hopen dat het bedrag richting de € 3000 gaat. Misschien wil iemand voor de afronding zorgen?

U merkt en had het wellicht allang gehoord: het was een fantastische avond. Bijzonder dat een negatieve aanleiding – de oorlog in Oekraine – kan zorgen voor iets moois: vriendschappelijke ontmoeting en liefdevolle verbinding tussen mensen. Die sfeer van deze bijzondere avond nemen alle aanwezigen mee in hun hart!

Ds. Evert van der Veen