Kerkdienst – Laurenskerk

ds. T.J. de Heer, Oosterzee

Collecte: Diaconie, Kerk in Actie
Uitgang: Kerk
Oppassen: Piertje Leffertstra en Diana van Doezum, In restaurant de Fûke
Kinderdienst: Ammy van Unen

Collectedoel: Kerk in actie: Bendejongeren opgeleid tot topkok in Colombia

 Veel jongeren in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá lijden een uitzichtloos bestaan. Bij de Manq´a kookschool van Kerk in Actie partner FPT krijgen jongeren de kans een vak te leren om zo uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Producten waarmee gekookt wordt, worden gekocht bij kleine boeren die op deze manier ook een inkomen hebben. Het mes snijdt zo aan 2 kanten om armoede én honger tegen te gaan.

 Bovendien speelt er nog iets anders bij deze opleiding. Onder de deelnemers bevinden zich ex-FARC soldaten én slachtoffers van het gewapend conflict, zoals meisjes, die seksueel geweld hebben ondervonden en jongeren van wie familieleden werden vermoord of vermist zijn. Doordat ze samen een opleiding volgen, moeten ‘tegenstanders’ leren zich met elkaar te verzoenen. Op deze wijze draagt Manq’a bij aan het zo noodzakelijke proces van verzoening en vrede in Colombia.

Per jaar worden tussen de 120 en 240 jongeren getraind op de kookscholen in Bogotá en in Cali. Kerk in Actie steunt het werk van de 2 goedlopende scholen, die naast training van jongeren ook zakelijke diensten verlenen, zoals cateringopdrachten. Na het afronden van de opleiding kunnen jongeren in een restaurant gaan werken of zelf een kleinschalig eethuis beginnen, waar gezonde gerechten worden verkocht, gestoeld op lokale tradities.

Voor 200 euro kan een jongere een jaar een vaktraining volgen.

 Uw gift is welkom via de collecte op zondag 13 oktober of op NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in actie o.v.v. Colombia

 Meer informatie kunt u vinden op www.kerkinactie.nl/kookscholencolombia